блог

Новатори та командні гравці: Олег Кравченко про колір, винну машину та про те, що ж пити влітку

Олег Кравченко Lipsky Man блог
Почнемо з важливого моменту: благодійність. WinBar має благодійні проєкти. Яке місце у Вашому житті займає благодійність і що є Вашим благодійним проєктом мрії?

Благодійність займає все більше місце. Це пов'язано з певною усвідомленістю, що приходить з віком. З іншого боку, все більше в країні говорять про це явище, і все більше з'являється продуктів на кшталт Кураж Базару, куди я просто можу віднести якісь речі або кілька разів взяти участь, і гроші йдуть за цільовим призначенням. Те, що ми робимо у WinBar – частина глобального руху. Не скажу, що це якісь великі гроші, проте я абсолютно чітко бачу результат, який вони приносять. З кожним разом я все сильніше відчуваю це частиною свого життя.

Говорячи про проєкт мрії, благодійність – не моя основна задача. Питання складне. Я б ділився життєвим досвідом з людьми, які хотіли б розпочати нове життя в бізнесі. З іншого боку, я б пішов у сторону такого варіанту, як збір певних речей і підбір гардеробу для людей, які цього потребують. Я бачу, що у мого кола спілкування цей момент у надлишку, а хтось може дійсно потребувати цього. За великим рахунком, це момент свідомого споживання і це – дуже близька мені тема. А ще, я хочу зробити аукціон, де лотами були б вино або рідкісний міцний алкоголь. А гроші пішли б на благодійність.
Олег Кравченко Lipsky Man блог
Момент, який нас, чесно кажучи, вразив: Ви зробили заклад з ще 3 людьми. Люди різні. Як виходить взаємодіяти та що для Вас є колективна робота?

Ми свідомо пішли на цей крок, оскільки розуміли, що саме в такому форматі (два сомельє та два дизайнери) можемо створити унікальний продукт. Дивлячись на результат, я розумію – це було правильне рішення. Так, ми дійсно різні: за темпераментом, знайомствами, образом життя. Однак, в тому числі завдяки розподілу обов'язків/функцій і наявності управляючого, який систематизує та слідкує за всім, все виходить. Не скажу, що це легко. Ми сперечаємося, у кожного є своє бачення з приводу моментів на кшталт меню або часу роботи. Взаємодіяти вдається. Ми жартуємо, що це лише тому, що ми ще не відбили проєкт.

Як поживає вино в Україні?

Для мене вино – це образ життя. Винна культура в Україні росте. Винні бари не будуть такою ж сильною хвилею, як коктейльні, оскільки це різні культури і по-різному вони починалися. Ми хотіли створити те, чого ще не було в країні, оскільки те, що було, не влаштовувало на 100%.
Олег Кравченко Lipsky Man блог
Що пити влітку?

Я буквально зараз повернувся з дегустації десертів і вин, більшість з них були сухими та напівсухими, але не було нічого солодкого та всі чудово поєднувалися з десертами. Для мене це було надзвичайно, оскільки я більше звик поєднувати десерти з винами на кшталт Порто, Мадейри, можливо, мускатами. Літо створене для легких вин. Можна виділити два типи: ігристі та рожеві. Якщо рожеві – це може бути південь Франції, з яскравим ароматом стиглих червоних ягід: суниці, полуниці, малини. Ігристе ж, починаючи з Prosecco і до шампанського, через Cava. Ну й білі. Не варто зупинятися на хітах, типу новозеландського Sauvignon Blanc. Можна піти трохи далі: італійський Vermentino з Тоскани, Лігурії або Сардинії; чудовий іспанський Verdejo. В нашому барі ми хочемо, щоб гості знайомилися з новинками та подорожували, а не продавати лише класику. Варто розвивати смаки.

Принципово: Cava чи Prosecco?

Cava. Більш гастрономічна, краще поєднується з їжею.

Історія кращої пиятики?

Це було абсолютно нещодавно. Ми з моїм товаришем ходили на концерт 2CELLOS, після цього вирішили піти та випити вина. Це було LeSilpo, де є чудова опція – винний бар, і ми любимо там бувати, в тому числі завдяки Марко Черветті, бренд-шефу мережі. Настільки гарно сіли, що випили 4 пляшки вина з вечір. Пощастило, що вина були легкими! Це була свого роду дегустація, адже ми куштували новинки: іспанський Verdejo Sauvignon Blanc, Albariano з Галісії, Verdicchio del Dastello di Jesi та португальський Vinho Verde. Це – головні хіти літа! Вранці я почував себе добре!

Розкажіть про таку незвичайну річ, як винна машина.

Це інноваційна річ, є лише у нашому закладі. Ми проєктували довго, коштувала вона відносно дорого, тому що холодильні установки збиралися окремо, башти та інші елементи також збиралися окремо. Вайн-машина – популярна річ. По-перше, це ековаріант, тому що ми відходимо від пляшки, корку, етикетки. 20 літрів такого вина економлять до 1 тонни сміття. Не треба утилізувати пляшки, перевозити їх. По-друге, вино стає більш доступним, адже ми зекономили до 30% в закупівельній ціні завдяки пакуванню. По-третє, правильна температура, що дуже важливо, особливо влітку. Адже коли вам приносять теплий келих, в який наливають не повністю охолоджене вино – все враження змазується. ДУЖЕ швидко наливається. Був випадок, коли прийшли гості, а я саме стояв за барною стійкою. Їх замовлення було подане за 30 секунд. Вони дуже здивувалися, адже в попередньому закладі вино їм несли 40 хвилин. Такий собі вау-ефект. Багато рестораторів і гостей дивляться, питають, що ж це таке. Це – варіант майбутнього. Факти, які я вже перерахував, грають важливу роль. Також це економія місця зберігання. Ну й доступність – у WinBar бокал стартує від 75 гривень.

Поговорімо про перінг музики та вина. Скажіть, який Ваш улюблений альбом, і з яким вином цей альбом краще за все слухати?

Був такий експеримент в мене: на одному з фестивалів я підбирав вино під музичні композиції, які виконували гітарист і саксофоніст. Музика мені подобається абсолютно різна, під настрій. Припустимо, під Nirvana я б подавав насичене вибухове червоне вино, австралійський Shiraz: темні ягоди, спеції, міць!
Олег Кравченко Lipsky Man блог
Як красиво забруднитися?

Мабуть, взяти келих червоного вина та вилити різко на білу футболку!

Вино та одяг. Який Ваш улюблений предмет гардероба та що б Ви пили, вдягнувши це?

Літом мені подобаються досить яскраві штани. В мене є одні не зовсім рожеві, я називаю цей колір САНДЖОВЕЗЕ. От як раз з вином із Тоскани я б його і поєднував. Добра класика на кшталт Chianti.

Під вино ми дуже часто граємо у настільні ігри. Наскільки це доречно та яка Ваша улюблена настільна гра чи гра в цілому?

Вино поєднується з гарною компанією та з грою в тому числі. Головне – пити вино в гарному настрої! І не варто забувати про їжу. Є така гра, її зробили мої знайомі – WineSpiration. Це гра про вино, квіз.

Ваш улюблений фільм?

Люблю фільми, де є доля гумору та ті, які викликають емоцію. Мене дуже зачепив фільм «Життя прекрасне»! Про те, як батько потрапив до концтабору зі своїм сином і представив це все для нього у вигляді гри, щоб вберегти його від усіх жахів. Там є хепі-енд!

Як не облажатися на побаченні?

Якщо ми йдемо до ресторану, то заздалегідь дізнатися, що ж це за ресторан. І розуміти, навіщо ти взагалі йдеш на побачення. В жодному разі не напиватися!
Олег Кравченко Lipsky Man блог
У вас з дружиною є вечори, які ви проводити виключно вдвох. Як зробити чудовий date night?

Ми дуже любимо розпочати вечір в ресторані, а потім переміститися до кінотеатру та продовжувати там з пляшкою вина. Починаємо, скажімо, з ігристого, а потім, перемістившись до того ж «Жовтня», переходимо до чогось більш насиченого. З гарним настроєм і великим задоволенням.

Яка ж книга улюблена?

«Майстер і Маргарита». Тому що там також все сплетено в одне ціле.

Якщо не вино, то що?

То все, що пов'язане з ягодами та виноградом! Граппа, чача, коньяк…


Майстер – Ігор Воробей