блог

Про те, як бути людиною, знати свою справу та бути щасливим

Віктор Васильович Lipsky Man блог
Поговорити з людиною, яка прожила досить довго – завжди гарна можливість отримати нові думки, які можна трансформувати в корисний для себе бік. Діалог з Віктором Васильовичем – вдалий приклад того, як прожити життя добре. Говоримо про дружбу, кар'єру та важливі речі, які варто вкласти в одне слово.
Кого Ви вважаєте великою людиною?

Маму.

А не враховуючи мати?

Друзі. Не всі, звичайно. Найбільш віддані, які з дитинства.

Хто для Вас друг?

Той, хто тримає слово та робить правильно.

Що визначає людину?

Порядність щодо родини в першу чергу, щодо друзів, щодо близького оточення.

В який момент Ви відчули себе людиною?

Коли почав розуміти, хто ж я є, що роблю.

Зрадити себе – як це для Вас? І наскільки погано зрадити себе, якщо це зроблено заради глобального блага?

Найцінніше в житті – доброта, любов і порядність, та, на жаль, у більшості немає цього розуміння зараз. Не можна йти проти себе.

Що важливіше – піти на принцип або шукати компроміс?

Раніше я чинив різко, і амбіції перемагали раціо. Зараз, з досвідом, я обмірковую та аналізую більше. Якщо ти бачиш дійсно гарне рішення – роби. Головне – не нашкодити іншим. Я йду на принцип, проте це скоріше моральний принцип. На ділі, все залежить від ситуації.

Ви бачите в цьому зв'язок з військовою кар'єрою, якою Ви займалися?

У душі я не військовий, я більше лікар. Хотів бути гарним лікарем, і потяг у мене був не до звання, а до професійності, передавати досвід і знання колегам.

У мене є один знайомий, який працює на швидкій допомозі. Одного разу я поцікавився у нього: «Ти усвідомлюєш, що робиш велику справу?» Він відповів, що не помічає цього і для нього це перетворилося на рутину. У Вас такого не було? Ви отримували задоволення від того, що робили людям добре?

В принципі, я згоден з його ставленням до цього. Безумовно, він робить велику справу, але не замислюється про це. Мені товариші кажуть: «Ти зробив так багато хорошого». А я не пам'ятаю всього, тому що просто робив. Отримую задоволення від роботи за замовчуванням, скажімо так.

Коли я працював у міністерстві, головним питанням у мені було «Чи зможу я практикувати?» Не хотів просто так займатися паперовою роботою. І мені дозволили брати чергування, оперувати. Кожен керівник має ПРАЦЮВАТИ.
Віктор Васильович Lipsky Man блог
Як Ви ставитеся до теперішньої системи охорони здоров'я?

Зараз це виглядає непрофесійно. Коли нова команда прийшла до міністерства, вони мали подивитися, зрозуміти, що «не на місці» та піти. Тобто проблема від і до.

Що важливіше: думка чи дія?

Важко сказати. З пориву все починається. Я прихильник підходу «зробити одразу, як тільки придумав». І навіть якщо не виходить, робити все одно далі, пробувати різні підходи. Це зобов'язує та виставляє тебе у кращому світлі.

Риса, якої не вистачає зараз людям?

Базово: милосердя.

Ми з Вами з різних поколінь. Наше покоління – гірше у людському плані?

Ні. Ви раніше стаєте мудрими. Проте ви не враховуєте наш досвід: у вас іноді розмиті грані. Це не завжди добре, особливо у фізичному плані. Здоров'я вашого покоління залишає бажати кращого! Вашому поколінню не вистачає чистого повітря, чистої води та вільного часу.

Як Ви сформували своє коло друзів?

Це дуже важко та потребує багато часу. Підхід у кожного різний. Перша зустріч вирішує багато чого. Та й взагалі дружба – це таке собі кадрове питання.

Чи потрібно допомагати талантам?

Так, безумовно! Якщо я бачу, що людина реально прагне та у людини є талант, при цьому немає всіх можливостей, я завжди допоможу.

Яка Ваша улюблена книга?

Їх багато. Більше я люблю «стару бібліотеку». Сучасна література мені не заходить. Я намагаюся це зрозуміти, проте відчуваю, що це не витвір мистецтва. Інша справа Шекспір, Толстой, Єсенін…

Що для Вас є мистецтво?

Мистецтво – це щось неймовірне, повинно задіти та вийти за межі буденності. Скоріш за все, мистецтво в чистому вигляді не може бути серійним.

Віктор Васильович Lipsky Man блог
Одне слово, яким би Ви визначили себе?

Дуже важко вмістити в одне слово. Стільки слів бігає в голові зараз! Насправді краще залишити діяння, так ефективніше. Тому ДІЯННЯ.

Одне слово, яке має бути закликом для всіх людей?

ЛЮБОВ.